Polska obfituje w różnorodność przyrodniczą, w tym wiele gatunków zwierząt, które są chronione ze względu na swój zagrożony status lub unikalność...
Czytaj WięcejUprawa rozmarynu
Znany ze swojego wspaniałego zapachu i smaku, rozmaryn może być również uprawiany jako ozdoba ogrodu. Na obszarach, gdzie rośliny te nie są odporne na mróz, można je uprawiać jako rośliny jednoroczne. Ze względu na swoje śródziemnomorskie pochodzenie, rośliny te dobrze rozwijają się w gorącej i suchej pogodzie. Uprawiaj rozmaryn w pobliżu ścieżek i chodników, aby uwalniał swój zapach, gdy będziesz go mijać.
Niezbędne informacje o pielęgnacji rozmarynu
Rozmaryn potrzebuje dobrze zdrenowanej gleby, aby przetrwać. W ciężkich i wilgotnych glebach gliniastych, zwłaszcza zimą, rozmaryn będzie powoli cierpiał.
Rozmaryn dobrze rozwija się w pełnym słońcu. Częściowe nasłonecznienie drastycznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia takich problemów, jak mączniak rzekomy, czyli grzyb, który jest ogólnie nieszkodliwy, ale nieestetyczny, zwłaszcza jeśli rozmaryn jest używany w przepisach kulinarnych. Słaby przepływ powietrza i wysoka wilgotność są również głównymi czynnikami przyczyniającymi się do powstawania mączniaka i utraty smaku zioła. Dodatkowo należy uważać na przędziorki, mączniaki, mączliki i mszyce.
Jeśli uprawiasz rozmaryn jako roślinę jednoroczną lub doniczkową, spróbuj hodować go w domu. Nie jest to jednak łatwe dla rozmarynu, który lubi gorące i suche miejsca z dużą ilością słońca. Dlatego w domu należy upewnić się, że rośliny znajdują się w pełnym słońcu, jeśli to możliwe - najlepiej na południu. Często zdarza się, że rośliny nie rosną zbytnio w pomieszczeniach i po prostu przetrwają do czasu powrotu na zewnątrz. Uzupełniające oświetlenie może mieć duże znaczenie w przypadku roślin mniej nasłonecznionych.
Porady dotyczące zbiorów
Najlepszą porą na zbiory rozmarynu dla jego pysznych liści jest poranek, tuż po odparowaniu rosy. Łodygi rozmarynu można ścinać przez cały sezon wegetacyjny, aby wykorzystać je na świeżo, lub ściąć garść do wysuszenia jesienią. Aby użyć rozmarynu, należy oderwać igły od łodyg i posiekać je przed dodaniem do potraw. Świeży rozmaryn można przechowywać do tygodnia w lodówce, wkładając łodygi do plastikowej torby z wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Aby zachować rozmaryn do wykorzystania w późniejszym czasie, należy wysuszyć łodygi, wiążąc je w pęczki i wieszając do góry nogami w ciemnym miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza. Po wysuszeniu należy usunąć liście z łodyg i przechowywać je w szczelnym pojemniku. Suszony, cały rozmaryn może zachować swój smak do jednego roku. Można również zamrozić całe łodygi w plastikowej torebce. Aby użyć, oderwij tyle liści, ile potrzebujesz z zamrożonych łodyg. Przed użyciem dobrze posiekaj rozmaryn.
Suche liście należy rozdrobnić przed dodaniem do potraw, mieszanek ziołowych lub sosów, aby uwolnić olejki aromatyczne i ułatwić ich przeżuwanie, ponieważ suszone liście mogą być dość twarde. Konsystencja i smak rozmarynu zmienia się w zależności od pory roku - wiosną liście są delikatne i zawierają mniej olejków aromatycznych. Późnym latem liście mają bardziej intensywny smak. Późnoletnie łodygi można wrzucić na węgielki do grilla, aby nadać mięsu wyśmienity smak.