Najnowsze artykuły

Ogrodowe ogrzewacze gazowe - co warto...

Ciepło od zawsze było najważniejszym czynnikiem zapewniającym komfort życia człowieka, zapewnia przytulność i poprawia samopoczucie. Dlatego ludzie...

Czytaj Więcej

Jak prawidłowo używać wyciskarki wolnoobrotowej?

Wyciskarki wolnoobrotowe są coraz popularniejsze, więc wiele osób decyduje się na ich zakup. Przed pierwszym użyciem warto jednak dowiedzieć się, jak konkretnie używać takiego sprzętu. Pozwoli to uniknąć ryzyka ewentualnych uszkodzeń.

Przed umieszczeniem produktów w wyciskarce wolnoobrotowej należy je dokładnie umyć, pozbawić części, jakich nie chce się jeść oraz pociąć tak, by rozmiar był adekwatny do otworu wsadowego konkretnego modelu. Najlepiej zdecydować się na produkt z większym otworem, co pozwoli zaoszczędzić nieco czasu. Skórki usuwa się tylko te, jakich samemu się nie je, podobnie jak pestki.

Wyciskarka wolnoobrotowa działa nieco inaczej niż sokowirówka. Posiada bowiem dużo niższe obroty, co skutkuje tym, iż powinno się umieszczać w niej składniki nieco wolniej. Na sok nie czeka się długo, bowiem jego dwie szklanki można przygotować już w około 10 minut, co jednak ściśle zależy od soczystości produktów. Wcześniej przyszykowane kawałeczki trzeba umieszczać w otworze pojedynczo, czekając aż wałek ślimakowy wciągnie poprzedni. Nie ma sensu wciskać ich na siłę, tak jak w przypadku sokowirówek, gdzie kluczowa jest siła nacisku na tarkę. Cierpliwość skutkuje w tym wypadku dużo lepszą wydajnością.

Dobrze jest dostosować metodę wyciskania do konkretnego typu warzyw lub owoców. Wyciskarka wolnoobrotowa umożliwia uzyskanie soku z:  

- Miękkich owoców, np. gruszki, jabłka, brzoskwinie, śliwki. Dają one sporo soku, ale wpływają na otrzymanie nieco bardziej nektarowej konsystencji. Jeżeli wykorzystuje się tylko tego typu owoce, świetny pomysł stanowi wykorzystanie sitka do koktajli i musów. Pozwoli to zachować wartościowy miąższ. W większości wyciskarek pionowych można także docisnąć uszczelkę wylotu odpadów, aby go nie marnować.

- Soczystych i miękkich owoców, np. arbuz, melon, czy też cytrusy. Wyciska się z nich dużo soku, uzyskując niewiele odpadów. Dobrze jest dodać nieco produktów o mniejszej zawartości soku, ale o większej gęstości odżywczej. Mowa tu chociażby o twardych warzywach. Dzięki temu napój nie będzie zbyt rzadki.

- Twardych warzyw, np. buraków, selera, marchwi. Najlepiej pokroić je na jak najmniejsze kawałki, by nie przeciążyć wyciskarki. Mowa tu także o sprzętach wysokiej jakości. Tego typu składniki nie są zbyt soczyste, więc warto je wcześniej namoczyć w soku.   - Włóknistej zieleniny, np. jarmużu, ziół, czy też natki pietruszki. Jeżeli włókna są bardzo długie i twarde, to należy pokroić produkty na krótkie kawałeczki. Gdy planuje się wyciskać sporo soku z tego typu składników, warto zaopatrzyć się w wyciskarkę z wałkiem poziomym lub model pionowy z mniejszym otworem wsadowym, którego wałek lepiej przecina włókna. Zieleninę najlepiej mieszać z bardziej soczystymi produktami, by uzyskać więcej soku.

- Owoców z drobnymi pestkami, np. maliny, winogrona. Niestety, pestki mogą przytykać wnętrze modułu wyciskającego. Nie powinno się więc przeciążać wyciskarki. W tym celu warto nie wyciskać naraz więcej niż szklanki soku z tego typu składników oraz mieszać je z innymi produktami.   - Produktów mieszanych (o drobnych pestkach, miękkich i twardych). Najlepiej umieszczać je w wyciskarce wolnoobrotowej naprzemiennie, co ułatwi jej pracę. Na początek i koniec warto wrzucić twardszy produkt. Taki sok jest najłatwiejszy do uzyskania i dostarcza różnorodnych składników odżywczych.

Jeśli szukasz wyciskarki na całe owoce bądź chcesz się dowiedzieć więcej o wyciskarkach wolnoobrotowych to polecamy wejść na https://wyciskarkiranking.pl/poradnik/tcat/czym-sa-wyciskarki-wolnoobrotowe-na-cale-owoce.html.